La oss begynne med – Hva er trykktesting av autoklav?
Trykktesting eller en femårig tilstandskontroll er en kontroll som utføres på trykkbeholdere. Autoklavene er å anse som en beholder, da den består av en eller flere lukkede kammere med vanndamp under trykk.
Når vi utfører en femårig tilstandskontroll demonteres deler av autoklaven og det kobles til utstyr som kan fylle kammer, kappe og kjele med vann. Utstyret som kobles til består av flere kraner, reguleringsventiler og manometre. Utstyret gjør at vi kan trygt fylle autoklaven med vann, før vi trykksetter den. Normalt økes trykket til +30% -> +50% over arbeidstrykket. Årsaken til at man bruker vann til dette formålet er at vann er ikke-komprimerbart, og ved en ukontrollert hendelse unngår man en eksplosjon.
Etter at autoklaven er trykksatt starter vi klokken og måler trykkfall. Hensikten med at vi trykksetter autoklaven er for å teste integriteten til kammer, kappe og kjele. Med integriteten menes det at det ikke er noen svake punkter i konstruksjonen, eller lekkasjer. Vi tar derfor tiden i en time og følger med på at trykket holdes konstant og at det ikke oppstår noen lekkasjer. Avslutningsvis testes sikkerhetsventilenes åpningstrykk og eventuelt andre sikkerhetsfunksjoner.
Utover integritetstesten av kammer, kappe og kjele er det også andre kontrollpunkter som utføres ved en femårig tilstandskontroll. Det kontrolleres blant annet:
- Visuell kontroll innvendig kammer
- Visuell kontroll innvendig kjele (kjelestein, avleiringer)
- Kjelestyring (trykk og temp. styring)
- Nødstopp / Nødavstegning og andre sikkerhetsfunksjoner
- Maskinens manometre
- At rutinemessig vedlikehold er utført
- At annen dokumentasjon, sertifikater m.m er i orden
Hensikten med femårig tilstandskontroll er å kontrollere integriteten til trykkbeholderen og at den er sikker i bruk.
Vi utfører fortrinnsvis trykktestingen samtidig som årlig service.
Hvilke krav gjelder?
Damp autoklaver er bygget I.h.t trykkbeholderdirektivet (PED). PED har fire forskjellige risikokategorier, som bestemmes av trykk, volum, innhold og aggregattilstand, hvor kategori 4 er høyest. PED gjelder i hovedsak for produsenten av utstyret. Eksempelvis har autoklavene fra Getinge vanligvis kategori 2 på kjele, og kategori 3 på kammer/kappe, men det kan variere fra modell til modell.
Som eier/bruker av autoklavene er det «Forskrift om håndtering av brannfarlig, reaksjonsfarlig og trykksatt stoff samt utstyr og anlegg som benyttes ved håndteringen» som gjelder, siden autoklaven inneholder trykksatt stoff.
Systematisk periodisk kontroll skal utføres for alt utstyr som kommer inn under forskriften, men risikopotensialet avgjør hvem som kan utføre kontrollen. For autoklaver med kammeråpning større enn 60x60cm bruker vi alltid uavhengig akkreditert kontrollør. Hovedkravene ved femårig periodisk kontroll er:
- Innvendig kontroll
- Utvendig kontroll
- Hydrostatisk trykkprøve (trykktest)
- Funksjonskontroll av regulering og sikkerhetsfunksjoner
Det er ikke utarbeidet noen spesifikk temaveiledning for autoklaver, men veiledningen fra DSB til Forskrift om håndtering av farlig stoff (FSF) er relevant. Primært gjelder Internkontrollforskriften og FSF. Viktige krav er at virksomheten (eier av autoklaven) plikter å sette seg inn i relevant regelverk, at det utføres en risikovurdering, og at det etableres et internkontrollsystem. §5 i Internkontrollforskriften og §14 i FSR som omhandler risikovurdering. Her har man som hovedkrav at risikoen skal reduseres til ALARP (så lavt som mulig innen rimelighetens grenser).
Historisk sett har det blitt gjort en forenklet risikovurdering hvor det er autoklavens totale volum * trykk > 1000 som har avgjort om det blir utført femårig tilstandskontroll med tilhørende hydrostatisk trykkprøve. Hendelser med mindre autoklaver har vist at skadepotensialet er stort om sikkerhetsanordninger og/eller integriteten til kammeret feiler. På grunn av autoklaven og kjelens konstruksjon er utvendig visuell inspeksjon vanskelig, og det er noe som også taler for viktigheten med hydrostatisk trykkprøve. Femårig periodisk tilstandskontroll er noe som kommer i tillegg til egenkontroll (rutinemessig vedlikehold) og årlig service etter fabrikantens anvisninger.
Konklusjon
Ut i fra kravene til risiko i FSF og internkontrollforskriften kan det vanskelig ses at «risikoen er redusert til et nivå som med rimelighet kan oppnås» dersom man ikke utfører femårig tilstandskontroll med tilhørende trykktesting av autoklav. Eier er selv ansvarlig for å sette seg inn i, og følge opp kravene og regelverket for utstyret sitt. Utover den femårige tilstandskontrollen er det rutinemessige vedlikeholdet viktig, og dette bør inkludere kontroll og test av sikkerhetsfunksjoner og kjelestyring.